Clarity OMEGA3

Omega-3

The Prescription

Blog Omega-3

Het goud uit de zee

We hebben allemaal wel eens gehoord van visolie, omega-3 en de statement eet twee keer per week vis is ook niet een geheel onbekend. Eigenlijk is voor veel van ons het antwoord op de vraag waarom het zo belangrijk is nog bekend. Omega-3 heeft zo veel voordelen voor onze gezondheid en deze voordelen zijn stuk voor stuk wetenschappelijk ondersteund. Benieuwd naar de voordelen? Lees dan lekker door en verbaas je over wat dat goud uit de zee te bieden heeft.

Insuline

Omega-3 doet iets met de insuline ons in lichaam, maar wat maakt dat, nou zo belangrijk? Het zorgt ervoor dat de gevoeligheid voor insuline te vergroot wordt. Insuline is het hormoon, met anabole eigenschappen, dat de glucosespiegel reguleert. Het zorgt ervoor dat glucose vanuit bloedbaan, in je spieren terechtkomt. Je spiervezels bevatten insulinereceptoren, een soort deurslot van de spiervezels, en insuline is eigenlijk de sleutel die het slot openmaakt. Door het openen van deze sloten krijgt glucose toegang tot de spieren. 

Insuline verwijdt ook de bloedvaten waardoor er gelijk meer bloed en ook meer voedingsstoffen naar je spieren toestromen. Het verwijden van de bloedvaten bevorderd gelijktijdig de gehele doorbloeding van de spieren. 

Verder remt insuline ook de spierafbraak af en bevordert het de eiwitsynthese. Eiwitsynthese is kort door de bocht gezegd het proces waarin de eiwitten uit je voeding worden omgezet in spierweefsel. Insuline helpt dus op meerdere manieren je spieren te ondersteunen. Het opent de ‘sloten’ van de spiervezels, vergroot de bloedtoevoer en remt spierafbraak af. Insuline is een onmisbare stof voor de spieren, en injecteer je liever geen insuline om uiteindelijk meer spiermassa te krijgen? Dan kan je dus beter gaan voor het nemen van omega-3 pillen. 

Vetverlies

Omega-3 kan helpen bij vetverlies, want het onderdrukt bijvoorbeeld onze eetlust. Dit komt omdat je na een maaltijd, je langer vol blijft voelen. Hierdoor heb je minder momenten waar je aan het eten bent. Minder momenten betekend minder onregelmatig eten en dat is beter voor je lichaam. Omega-3 kan naast de onderdrukking van de eetlust ook effect hebben op het vermogen van het lichaam om vetcellen af ​​te breken. Er wordt van de vetcellen brandstof gemaakt die vervolgens weer gebruikt kan worden in de sportschool. Omega-3 zorgt er simpel gezegd voor dat je lichaam vet gebruikt als brandstof in plaats van het op te slaan. Het klinkt natuurlijk best tegenstrijdig om met vet, je vetpercentage naar beneden brengen. Ze zeggen overigens niet voor niets: vuur met vuur bestrijden. 

Zoals sommigen al weten zijn er, snel gezegd, twee vetsoorten te onderscheiden: verzadigde en onverzadigde vetten. Omega 3 bevordert de aanmaak en de verbranding van lichaamsvet. Dit wil zeggen dat bij iemand met een hoger vetpercentage, de aanwezige vetzuren heftiger zullen reageren en wordt er dus meer vet afgebroken. Nu klinkt twee keer in de week een lekker vet, rijk aan omega-3, visje eten ineens zo gek niet meer. Natuurlijk is dat niet genoeg om de optimale effecten in werking te zetten. Een dagelijkse inname van omega-3 pillen zal wel wonderen doen verrichten, waar je verstelt van zal staan. 

Algemene gezondheid

Uit onderzoek blijkt dat het innemen van omega-3 kan helpen bij de gezondheid. Zo helpt het bij vermindering van gewrichtsklachten. De gewrichten blijven door het vet soepeler en daardoor wordt de kans op gewrichtsbeschadiging kleiner. Beweringen rondom omega-3 luiden dat het de risico op bepaalde soorten kanker kunnen verlagen. Mensen die omega-3 innemen, lopen tot wel 55% minder risico op dikke darmkanker. Naast darmkanker schijnt ook het risico op andere soorten kanker te kunnen verlagen, waaronder prostaat- en borstkanker. Naast kanker blijkt omega-3 ook te helpen bij verschillende auto-immuunziektes, waaronder diabetes 1, de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en psoriasis. Voldoende omega-3 in je lichaam werkt ook ontstekingsremmend. Het zorgt ervoor dat in je hele lichaam ontstekingsreacties afnemen waardoor de ontwikkeling van chronische ziekten wordt tegengegaan.

Omega-3 bevorderd ook de aanmaak van het ‘blijdschap’ hormoon serotonine. Serotonine heeft invloed op je stemming, zelfvertrouwen, slaap, emoties, orgasmes, eetlust en je geheugen. Dat laatste houdt ook in dat omega-3 kan bijdragen aan het voorkomen aan Alzheimer. Als laatste is er een associatie tussen dagelijkse inname van omega-3 en een acht procent lager risico op de meeste hart- en vaatziekten, waaronder hartinfarct en overlijden aan coronaire hartziekten. 

Vet goed voor je

Die omega-3 vetzuren brengen dus wel met zich mee en deze voordelen, en nog wel meer, kan je verkrijgen door het dagelijks nemen van omega-3. Combineer het met veel slaap, goed eten en voldoende beweging en je zal je zonder twijfel beter voelen. Wij noemen het niet voor niets het goud uit de zee en wie had nou gedacht dat een vet, vet goed voor je is. 

Share this post